Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ

Παίζεται με τα παρακάτω είδη παιχνιδιού σε μπιλιάρδα 2,80 * 1 ,40 τα οποία έχουν 6 τρύπες τοποθετημένες στις τέσσερις γωνίες του μπιλιάρδου και στη μέση των μεγάλων πόντων.
Το αμερικάνικο μπιλιάρδο παίζεται με τα παρακάτω είδη:
8BALL
Στο αγώνισμα του 8BALL χρησιμοποιούνται 15 μπάλες και η λευκή. Στήνονται υπό μορφή τριγώνου με τη μπάλα Νο8 στη μέση του τριγώνου και οι υπόλοιπες μπάλες τοποθετούνται εναλλάξ (μονόχρωμη - δίχρωμη).
Οι αθλητές επιλέγουν 1 ομάδα μπαλών (μονόχρωμες ή δίχρωμες) και ξεκινάνε να τις βάζουν στις τρύπες.
Μόλις κάποιος αθλητής βάλει όλες τις μπάλες της δικής του ομάδας πρέπει να βάλει την Νο8 για να κερδίσει το παιχνίδι.
Σημειωτέον ότι όλες οι μπάλες δηλώνεται σε ποια τρύπα θα μπουν.
9BALL
Στο αγώνισμα αυτό χρησιμοποιούνται οι μπάλες από το Νο1 έως το Νο9 και η λευκή. Τοποθετούνται υπό μορφή ρόμβου με την Νο1 πρώτη και τη Νο9 στη μέση.
Οι αθλητές πρέπει να βάλουν όλες τις μπάλες στις τρύπες με αριθμητική σειρά και τελευταία την Νο9 για να κερδίσουν .
Στο αγώνισμα αυτό η ιδιαιτερότητα είναι ότι όταν κάποιος αθλητής χάσει την μπάλα στόχο, ο επόμενος ξεκινάει από αυτήν. (π.χ. εάν ένας αθλητής βάλει τις μπάλες Νο1, Νο2, Νο3, Νο4, Νο5 και χάσει τη Νο6, ο επόμενος αθλητής ξεκινάει και βάζει τις Νο6, Νο7, Νο8 και τέλος τη Νο9).
Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας αθλητής βάλει και τις οκτώ μπάλες και ο άλλος βάλει μόνο τη Νο9 κερδίζει αυτός που βάζει τη Νο9.
Η Νο9 μπορεί να μπει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με συνδυασμό και ο αθλητής που θα την βάλει έτσι κερδίζει το παιχνίδι.
Βέβαια στο συνδυασμό των κρούσεων ο αθλητής πρέπει να κτυπήσει πρώτα τη μπάλα - στόχο.
STRAIGHT (14/1)
Στο αγώνισμα αυτό χρησιμοποιούνται όλες οι μπάλες και ο αθλητής μπορεί να βάζει όποια μπάλα θέλει σε δηλωμένη όμως τρύπα μέχρι να μπουν οι δεκατέσσερις από τις δεκαπέντε μπάλες. (κάθε μπάλα μετράει ένας πόντος).
Οι δεκατέσσερις μπάλες που μπήκανε στις τρύπες βγαίνουν και ξαναστήνονται με κενή την ένα (1) θέση διότι η δέκατη πέμπτη παραμένει στη θέση της.
Ο αθλητής στο δεύτερο ξεκίνημα πρέπει πρώτα να βάλει τη μπάλα που είχε μείνει έξω, και ταυτόχρονα να σπάσει το τρίγωνο με τις υπόλοιπες δεκατέσσερις.
Αυτό συνεχίζεται μέχρι να φτάσει στον επιθυμητό αριθμό πόντων που προβλέπεται από τους κανονισμούς, ανάλογα με την κατηγορία των αθλητών.

ΤΟ SNOOKER
Το SNOOKER είναι ένα είδος μπιλιάρδου, στο οποίο όποιος επιτυγχάνει περισσότερους πόντους σε μια παρτίδα (frame) είναι ο νικητής της παρτίδας.
Ο παίκτης που πετυχαίνει πρώτος το προσυμφωνημένο όριο νικηφόρων frames είναι o νικητής.Καθε  παίκτης μαζεύει πόντους βαζοντας εναλλάξ  μια  κοκκινη μπαλα και μετα μια χρωματιστη ,οπου οι χρωματιστες μπαλεςξαναβγαινουν στο τραπεζι μεχρι να τελειωσουν ολες οι κοκκινες από το τραπεζι και τελειωνει το 
frame βαζοντας τις χρωματιστες που εχουνε μεινει στο τραπεζι ξεκινωντας από την κιτρνη,πρασινη,καφε,μπλε,ροζ και στοτελος την μαυρη μπαλα.Οι ποντοι εχουν ως εξης : κοκκινη 1 –κιτρινη 2-πασινη 3-καφε 4-μπλε 5-ποζ 6- και μαύρη 7.


10BALL
Αν και το παιχνίδι είναι γνωστό από παλιά, τα τελευταία χρόνια το 9-Ball είχε κλέψει την παράσταση.
ο 10-Ball όμως, όσες ομοιότητες έχει με το 9-Ball, έχει άλλες  τόσες διαφορές, μιας και ο σκοπός του παιχνιδιού είναι ο ίδιος, με την διαφορά πως εδώ η φύση και οι κανόνες του παιχνιδιού το κάνουν πιο αξιοκρατικό.
Ξεκινώντας από τη μικρότερη σε αρίθμηση μπάλα πρέπει να φτάσεις ως τη 10. Εδώ εντοπίζεται μία από τις βασικές  διαφορές με το 9-Ball!!!Θα πρέπει να δηλώσεις την τρύπα (pocket) στην οποία έχεις σκοπό να βάλεις τη μπάλα κάθε φορά.
  πράγματα κάπως δυσκολεύουν επειδή ως γνωστόν στο 9-Ball ο παίκτης έχει σύμμαχο τις «τυχερές μπάλες», τις γνωστές κατά καιρούς δηλαδή μπάλες οι οποίες μπαίνουν αραιά και πού σε κάποιο pocket  καθαρά από τύχη. Eδώ, ο κανονισμός λέει πως οι μπάλες δηλώνονται σε πια τσέπη θα μπούν και σε αντίθετη περίπτωση... η τύχη μπορεί να ήταν με το μέρος σας στο 9-ball - εδώ χάνεται την στεκιά σας!
Aκόμη  μια σημαντικότατη  διαφορά μεταξύ των δύο παιχνιδιών εντοπίζεται στο σπάσιμο, όπου εάν μπει η 10, βγαίνει και επανατοποθετείται  στο τραπέζι στο “spot”.
Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι οι γνώμες των ιθυνόντων διίστανται. 
Για πολλούς το 10-Ball θεωρείται λίγο πιο δύσκολο από το 9-Ball, στον αντίποδα όμως  αρκετοί υποστηρίζουν ότι είναι πιο δίκαιο διότι δεν υπάρχουν τα παιχνίδια “αστραπή”, εννοώντας βέβαια αυτό που συμβαίνει στο 9-Ball όταν  το παιχνίδι κερδίζεται εάν στο σπάσιμο μπει η 9, και το σετ είναι στον πόντο οπότε η αυλαία πέφτει  ....χωρίς τίτλους! Παιχνίδια "αστραπή" επίσης μπορεί να θεωρηθούν αυτά που κατα  το σπάσιμο ο παίκτης βάλει 3 ή και παραπάνω μπάλες, οπότε πιθανώς τα πράγματα να είναι αρκετά εύκολα στην συνέχεια. Στο δεκάμπαλο, η μια παραπάνω μπάλα που βρίσκεται στο τραπέζι προκαλεί σίγουρα μια επιπλέον δυσκολία στα καθαρίσματα &μονοστεκιές!

Το 10-Ball απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες παικτών μιας και μπορεί να παιχτεί σε Handicap είτε χαρίζοντας μπάλες, είτε παιχνίδια, ή ακόμα και συνδυαστικά.Ήδη έχουν αρχίσει να διοργανώνονται σε μαγαζιά HandyCap και Open  10-Ball με αρκετές συμμετοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου